Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Perspektif İşlemleri (Photoshop)
 Teknoloji   6781   01.03.18   02.03.18   2
vanishingpoint.jpg

Eğer Photoshop'taki "vanishing point" kullanımını bilmiyorsanız, perspektif işlemleri oldukça zaman alıcı ve zor hale gelebilmektedir. Özellikle bir resme küçük bir resim eklemek istendiğinde perspektife dikkat edilmeli ve en önemlisi, eklenen resim büyük resmin bir parçasıymış gibi gösterilmelidir. İşte vanishing point tam da bunun için tasarlanmış bir araçtır.

 

Aşağıdaki boş oda resminde sağdaki duvara Mona Lisa tablosunu ekleyelim.

  Photoshop Vanishing Point  

Eğer perspektife dikkat etmez, Mona Lisa tablosunu öylece duvara yapıştırırsak aşağıdaki sonucu elde ederiz.

  Photoshop Vanishing Point  

Gördüğünüz gibi hiç inandırıcı olmayan bir görüntü ortaya çıkar. Çünkü sağdaki duvar, resme bakan bir kişi tarafından eğimli olarak algılanır. Tablonun da bu eğimlere sahip olması gerekir. Bu perspektifi elde etmek için vanishing point aracını kullanabiliriz.

 

İlk olarak oda resmimizi ve Mona Lisa tablomuzu Photoshop'ta açalım.

  Photoshop Vanishing Point  

Öncelikle tablomuzu seçmemiz gerekiyor. Bunun için Layer (katman) penceresinde tablomuzun olduğu katmana Ctrl tuşuna basarak tıklıyoruz. Eğer katmanın yanında kilit işareti varsa önce Layer'a çift tıklayarak (Eski sürümlerde çift tıklayarak ve açılan pencerede OK butonuna basarak) kilidi kaldırmamız ve daha sonra Ctrl tuşu ile Layer'a tıklamamız gerekiyor. Böylece resmi seçmiş oluyoruz.

  Photoshop Vanishing Point  

Seçim işleminden sonra Ctrl + C kısayolu ile resmimizi kopyalıyoruz. Şimdi oda resmimize geçebiliriz. Öncelikle Layer penceresinde boş bir katman oluşturuyoruz.

  Photoshop Vanishing Point  

Oluşturduğumuz katman seçili iken menüden Filter Vanising Point (Kısa Yol : Ctrl + Alt + V) yolu ile vanishing point penceresini açıyoruz. Açılan pencerenin sol kısmındaki araç çubuğunda "Create Plane Tool" (Kısayol : C) butonuna basarak, tablomuzu yerleştirmek istediğimiz duvarın köşelerine tıklıyoruz. Böylece Photoshop'a duvarın eğimini ve perspektifini göstermiş olduk.

  Photoshop Vanishing Point  

Eğer köşe seçimlerinden sonra kırmızı renkli bir ızgara ortaya çıktıysa hatalı bir seçim yapılmış demektir. Izgaranın yukardaki resimdeki gibi mavi renkte olması gerekiyor.

 

Hatırlarsanız tablomuzu seçip kopyalamıştık. Vanishing point penceresindeyken Ctrl + V kısayolu ile resmimizi buraya yapıştırıyoruz. Yapıştırma işleminden sonra araç çubuğundan "Transform Tool"u (Biçimlendirme Aracı - Kısayol T) seçerek resmimizi uygun boyuta getiriyoruz. Boyutlandırma işleminden sonra "Transform Tool" hala aktifken resmimizi daha önce oluşturduğumuz ızgaraya taşıyoruz. Resmimiz ızgara yüzeyine geldiği anda duvarın perspektifine uygun olarak Photoshop tarafından döndürme, eğme gibi işlemlere tabi tutulacaktır. Böylece tablonun görüntüsü duvarla uyumlu hale gelir. Penceredeki OK butonuna basarak vanishing point penceresini kapatabiliriz.

  Photoshop Vanishing Point  

Son olarak resmimize gölge efekti eklersek daha gerçekçi görünecektir. Gölge için tablonun olduğu layer seçili iken layer penceresindeki fx ile simgelenen butona basarak "Drop Shadow" özelliğini seçmemiz gerekiyor. Çıkan kısımda sadece gölge açısını ışık kaynağına göre seçmemiz yeterli olacaktır.

  Photoshop Vanishing Point  

Böylece vanishing point aracı ile perspektif işlemlerini oldukça kolay şekilde yapabiliyoruz.

 

Önce

  Photoshop Vanishing Point  

Sonra

  Photoshop Vanishing Point  

Aşağıdaki videodan aşamaları anlattığım videoyu izleyebilirsiniz.

 
 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 Fuat
 11.01.2023
Mükemmel anlatım .Tşk, Emeğinize sağlık Amatör olarak photoshopa ilgi duyardım Sayfanıza ve videonuza rasladım Ne kadar duru bir anlatım diye videoyuda indirip denemeye başlıyacam .. Sevgilerle...
 Emrah (Yönetici)
 21.01.2023
Teşekkürler güzel yorumunuz için :)