Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Pelet Yakıtı ve Pelet Sobası
 Teknoloji   4509   01.02.19   06.10.19   0
pelet.jpg

Pelet yakıtı başlıca atıklardan elde edilen bir biyoyakıttır. Bu yakıtın üretiminde kağıt, odun, çim, yiyecek ve bazı hayvansal atıklar ile endüstriyel ve tarımsal atıklar kullanılabilir. Farklı atıklardan üretilebilmesine rağmen pelet yakıtı dendiğinde akla ilk gelen odun peletidir. Odun peleti odun, dal, talaş, yonga gibi odun atıklarından üretilir.

 

Odun peleti diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında ortalama bir kalori değerine sahipken (yaklaşık olarak 4500 kkal) yüksek yanma verimi ile iyi bir ısıtma sağlar. Verimin yüksek olmasından dolayı yanma sonrasında oluşan kül miktarı oldukça düşüktür. 1 ton odun peletinin yanmasıyla kaliteye göre 5 - 20 kg arasında kül oluşur. Bu sayede pek çok yakıt türünden daha ucuza ısınma olanağı sağlar.

 

Odun peleti için tasarlanmış birbirinden farklı sobalar bulunmaktadır. Eski sobalara benzeyen modellerin yanında modern, kontrol panosu bulunan sobalar da geliştirilmiştir.

  Pelet  

Üretim Aşamaları

 

1- Atıklar karıştırılarak değirmenden geçirilir. Böylece boyutu küçük parçalar elde edilir.

  Pelet Yakit  

2- Elde edilen parçaların kalıplanabilmesi için nem yüzdesi %45'den %10'a düşürülmelidir. Bu nedenle odun parçaları büyük kurutucularda kurutulur.

 

3- Parçalar kalıplama için hala büyük boyuttadır. Bu nedenle 2. bir değirmenden geçirilerek parçaların boyutları daha da küçültülür.

  Pelet Yakit  

4- Küçütülen parçalar deliklerin olduğu bir kalıptan geçirilerek pelet yakıt elde edilir. Elde edilen parçaların çapı genellikle 6 mm veya 8 mm'dir.

  Pelet Yakit  

Aşağıdaki videoda eski nesil bir pelet sobasını görebilirsiniz.

 
 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap