Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Dünyanın En Siyah Maddesi : Vantablack
 Teknoloji   3684   04.12.17   07.12.17   0
vantablack.jpg

Bir maddenin siyah görünebilmesi için, kendisine ulaşan ışığı absorplaması yani maddeden hiç bir ışının yansımaması gerekir. Fakat çoğu siyah madde gelen ışık ışınlarından bazılarını yansıtır. Örneğin, eskiden sınıflarda kullanılan kara tahta, gelen ışığın yüzde 7'sini, asfalt ise gelen ışığın yüzde 4'ünü yansıtır. Bu yüzden asfalt, kara tahtadan daha siyah gözükür. Evrende en siyah olarak görünen madde karadeliklerdir. Karadeliklere ulaşan ışığın tamamı absorplanır, hiç bir ışık ışını yansıtılmaz.

 

Surrey Nano Sistemler şirketi, ışığı mümkün olduğunca az yansıtan bir kaplama üretti : Vantablack. Vantablack; şimdilik dünyanın en siyah maddesi ve gelen ışığın yüzde 99.965'lik kısmını absorpluyor.

 

Vanta, "Vertically Aligned Nano Tube Arrays" (Dikey Sıralı Nano Tüp Dizisi) kelimelerinin başharflerinden oluşan bir sözcüktür. Yani bu siyah kaplama, nanoteknoloji ile geliştirilmiştir. Bu teknoloji ile karbon atomları, 1 nanometre yani 0.000000001 metre çapında tüp şeklinde bir yapı oluşturacak şekilde bir araya getirilmişlerdir. Oluşturulan karbon nano tüpleri, bir insanın saç telinden 10.000 kat daha incedir.

  Nano tüp  

Elde edilen karbon nano tüpleri kaplamaya dikey olarak yerleştirilirler. Kaplamaya gelen ışık ışınları, nano tüplerin içine giremez. Çünkü ışığı oluşturan renk ışınlarının dalga boyları 390 - 700 nanometre arasındadır (Nano tüplerin çapı 1 nanometre) . Işığı oluşturan renk ışınları sadece nano tüplerin arasından geçerek kaplama yüzeyine ulaşabilir fakat buradan dışarı çıkamaz. Yüzeye ulaşan ışınlar, tüplerin yüzeylerine çarparak pek çok kez yansımaya uğrar ve nihayetinde nano tüpleri oluşturan atomlar tarafından absorplanırlar. Böylece maddeden gözümüze hiç bir ışık ışını ulaşmadığı için madde tamamen siyah görünür.

  Vantablack Nano tüpler  

Vantablack ile kaplanmış maddelerden gözümüze nerdeyse hiç ışık ulaşmadığından, bu tür maddelerin detayları ve 3 boyutsal yapıları algılanamaz. Yani bu tür 3 boyutlu maddeler sanki 2 boyutluymuş gibi gözükür. Aşağıdaki videoda yüksek oranda ışığı absorplayan VBx1 ve Vantablack kaplamalarının karşılaştırılması yapılmış. Vantablack'in daha başarılı olduğu rahatlıkla görülüyor.

 
 

Peki bu tür maddeler nerelerde kullanılabilir? Bu maddelerin yüksek performanslı kızılötesi kameralarda, sensörlerde, teleskop gibi bilimsel cihazlarda, görünüm olarak farklı gösterilmek istenen ticari ürünlerde ve güneş enerjisi panellerinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Özellikle uzay teleskoplarında, teleskoba gelen bütün ışığın işlenebilmesi yani hiç bir ışığın yansıtılmaması için yüksek siyahlığa sahip maddeler kullanılmalıdır. Aksi takdirde zayıf ışık kaynaklarına sahip gök cisimlerinin belirlenmesi ve gözlenebilmesi oldukça zorlaşır. Bu amaçlı NASA da kendi süper siyah kaplamasını üretmiş ve teleskoplarında kullanmaktadır.

  NASA Süper Siyah  

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap