Türklerin Kullandığı İlk Takvim - 12 Hayvanlı Takvim
Oniki hayvanlı takvim Türklerin kullandığı ilk takvimdir. Takvim Göktürkler, Uygurlar ve bazı Türk boyları tarafından kullanılmıştır. Bunu tarihsel anıt ve belgelerden anlayabiliyoruz. Örneğin Orhun anıtlarında Kül Tigin'in ölümü için "Kül Tigin koyun yılında, on yedinci günde uçtu. Dokuzuncu ay, yirmi yedinci günde yas töreni tertip ettik. Türbesini, resimini, kitabe taşını maymun yılında yedinci ay, yirmi yedinci günde hep bitirdik." şeklinde yazmaktadır.
- Oniki Hayvanlı Takvimin Özellikleri
- Göktürkler dönemine kadar oniki hayvanlı takvimde ayın hareketleri esas alınmıştır. Bu nedenle 1 ay bazen 29 bazen de 30 gün olmaktadır. 1 yıl ise 354 veya 355 gündür.
- Takvim her yılın bir hayvanla simgelendiği 12 yıldan oluşmaktadır. Bu süre bittiğinde en başa döner. Yılların simgelendiği hayvanlar Sıçan, Öküz, Pars, Tavşan, Timsah, Yılan, At, Koyun, Maymun, Tavuk, Köpek ve Domuz'dur. Örneğin 2019 yılı domuz yılı, 2020 yılı ise sıçan yılı olacaktır (Hayvan isimleri Divanü Lügati’t-Türk'te geçtiği şekliyle yazılmıştır. Bazı kaynaklarda farklı olabilmektedir.)
- 1 yıllık süre 12 aya bölünmüş ve aylar rakamlarla ifade edilmiştir. birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay, dördüncü ay gibi. İslamiyetle beraber büyük kentlerde ayların adı Arapça olarak söylenmeye başlanmıştır (Ramazan, Muharrem, Şaban gibi)
- Türklerde hafta kavramı İslamiyet'ten sonra ortaya çıktığı için oniki hayvanlı takvimde hafta yoktur.
- 1 gün, çağ adı verilen 12 eşit parçaya bölünmüştür (1 çağ = 2 saat).
- Çağ, keh adı verilen 8 eşit parçaya bölünmüştür (1 keh = 15 dakika).
- 12 yıllık süreye 1 devir denmiştir. Ayrıca göçebe bir Türk boyu olan Hakaslar 5 devirlik süreyi (5x12 yıl=60 yıl) "pükül" olarak isimlendirmiştir.
- Yılbaşı gece ve gündüzün eşit olduğu, baharın habercisi 21 Mart'tır (Nevruz).
- 1 Yıl dört mevsimden oluşur (Oğlak ay: İlkbahar, Uluğ Oğlak ay: Yaz, Uluğ ay: Sonbahar, Ay: Kış)
Daha önce bahsettiğim gibi Oniki hayvanlı takvimde her yıl bir hayvan ile simgelenir. İnanışa göre her hayvan o yılın nasıl geçeceğini belirler. Kaşgarlı Mahmut Divanu Lügatit Türk'te bu konu hakkında "Türkler, bu yılların her birinde bir hikmet var sanarak onunla fal tutarlar, uğur sayarlar; söz gelimi ud (öküz) yılına girildiğinde savaş çoğalırmış; çünkü öküzler birbirleriyle vuruşurlar, tos yaparlar. Takagu (Tavuk) yılında yiyecek çok olur, ancak insanlar arasında karışıklık çıkarmış; çünkü tavuğun yemi danedir; daneyi bulabilmek için çöpleri kırıntıları birbirine karıştırır. Timsah yılına girildiğinde çok yağmur yağar, bolluk olurmuş. Çünkü timsah suda yaşar. Domuz yılına girildiğinde kar ve soğuk çok olur, kargaşalık çıkarmış. Böylece Türkler her yıl birşey olacağına inanırlar" der. Yani Türkler yıl hangi hayvandaysa o hayvanın özelliklerine göre bazı olayların gerçekleşeceğine inanmışlardır.
Oniki hayvan takvimine göre istediğiniz bir yılın hangi hayvan yılı olduğunu öğrenmek için aşağıdaki alana yılı giriniz.
Oniki hayvanlı takvimin ilk olarak kimler tarafından oluşturulduğu bilinmemektedir. Çinliler de bu takvime çok benzer bir takvim kullanmışlardır. Bu yüzden bazı kaynaklar takvimin Çinliler tarafından oluşturulduğunu ve Türklerin bu takvimi Çinlilerden aldığını yazarken bazı kaynaklar da takvimin Türkler tarafından oluşturulduğunu ve Çinlilerin bu takvimi Türklerden aldıklarını yazmaktadır.
Çinlilerin kullandığı oniki hayvanlı takvimde küçük farklılıklar vardır. Bu takvimde pars yerine kaplan, timsah yerine ejderha, tavuk yerine horoz bulunmaktadır. Ayrıca yılbaşı Ocak veya Şubat aylarından birine denk gelmektedir. Özellikle yabancı kaynakların çoğunda oniki hayvanlı takvimin ilk olarak Çinliler tarafından oluşturulduğu belirtilmektedir. Bu kaynaklara göre "Takvimi kullanan Göktürkler'in kurulmasından (MS 551) yüzyıllar önce Çinliler takvim için gerekli olan kağıt, astronomik saat, halkalı usturlab ve pusulayı zaten icat etmişlerdi" denilmektedir. Ayrıca Türkler' in kullandığı takvimde maymunun yer alması da takvimin Çinlilerden Türklere geçtiğini gösteren bir kanıt olarak sunulmaktadır. Çünkü Türklerin ana yurdu Orta Asya 'da maymun bulunmamaktadır. "Eğer takvimi Türkler oluşturduysa kendilerine yabancı bir hayvan yerine daha bilindik bir hayvan kullanılırdı" denmektedir.
Tüm bu iddialara rağmen daha önce de bahsettiğim gibi takvimin ilk olarak kim tarafından oluşturulduğu kesin olarak bilinmemektedir. İddialar sadece tahminlerden ibarettir. Takvim Asya' da ortaya çıkmış ve pek çok millet (Türkler, Çinliler, Japonlar, Moğollar, Persler, Endonezyalılar, Tibetliler) tarafından kullanılmıştır.
Ne yazık ki atalarımızdan kalan bu takvim zaman içinde unutulmuş ve çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Çinliler ise miladi takvimin yanında, zamanı takip etmekten ziyade bir fal takvimi olarak hala 12 hayvanlı takvimi kullanmaya devam etmektedirler. Hatta bu takvimdeki yılbaşı gününde büyük festivaller düzenleyerek yeni yılı kutlamaktadırlar.
- Yayın Süresi : 2620 Gün
- Konu Sayısı : 277 Bilim Konuları : 118 Teknoloji Konuları : 42 Web-Tasarım Konuları : 42 İlginçler Konuları : 63 Gezi Konuları : 12 En Popüler : Sonsuz İşlemleri 243672 Kere En Çok Yorum Alan : Logaritma Nedir, Ne İşe Yarar, Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanılır? 19 Kere En Çok Değerlendirilen : Sonsuz İşlemleri 142 Kere
Satrançta Piyonun Geçerken Alması Kuralı (En Passant)
En passant kuralı nedir, ne zaman uygulanır...
Işık Hızında Bağıl Hız
Işık hızında giden cisimler için bağıl hız hesaplamaları...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
Newtonun karantina günleri ve icatları...
Çamaşır Suyu Nedir? Nasıl Temizler?
Çamaşır suyunun yapısı, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Dünyanın Yaşını Nasıl Biliyoruz?
Dünyanın yaşını hesaplama yöntemleri...
Salgın Hastalık Dereceleri : Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik
Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik Nedir?
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
Hafif, orta, orta-koyu, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin özellikleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve demleme yöntemleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri
Popüler kahve çeşitleri ve ölçüleri...
Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta
Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri ve farkları...
Sayıların Sınıflandırılması (Matematik)
Matematikte sayıların sınıflandırılması : Kompleks, Sanal, Gerçek, Doğal, Rasyonel, İrrasyonel...
Websiteniz İçin Bedava Güvenlik Sertifikası (SSL Sertifikası)
Tamamen bedava güvenlik sertifikası nasıl elde edilir, nasıl yüklenir?
Wi-Fi Şifresini Görme (Windows 7 - 10)
Programsız, kodsuz wifi şifresini görme yöntemi.
Kolay Ezberleme Yöntemi : Anımsatıcılar
Kolay ezberleme yöntemlerinden anımsatıcılar : Mnemotekni
Tarayıcılarda Ön Bellek İşlemleri (Normal Yükleme - Tam Yükleme - Ön Belleği Boşaltma)
Tarayıcılarda normal yükleme ve tam yükleme ne demektir, nasıl yapılır?
Takip, Reaksiyon, Fren ve Durma Mesafesi
Reaksiyon, fren, durma ve takip mesafesi nasıl hesaplanır, bilimsel detaylar.
Bilgisayarda Müzik Nasıl Yapılır?
Sadece bilgisayar programları kullanarak gerçekçi müzik nasıl oluşturulur?
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
Bu uygulama ile Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayabilir ve sonucu değerlendirebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Özellikleri
Hidrojen peroksit nedir, sağlık açısından ne gibi etkileri vardır?
Photoshop'ta Ortalama İşlemleri
Photoshop'ta ortalama işlemleri nasıl yapılır?
Bu kısımdan sitemizdeki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- Abonelik Sistemi kaldırıldı. 11.03.2020
- Arama Motoru Google Özel Arama olarak değiştirildi. 15.10.2019
- Yıllık sunucu bakımı tamamlandı. 04.10.2019
- Konulara kaynaklar eklendi. 10.07.2019
- SSL sertifikası eklendi. 31.05.2019
Gitar çalmayı öğrenmek, yeteneğinizi geliştirmek, popüler tab ve akorlar için gitaregitim.net sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.