Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
 İlginçler   8248   29.02.20   01.03.20   3
kahve11.jpg

Farklı derecede kavrulmuş kahve çekirdeklerinden elde edilen kahveler farklı tat, aroma, asidite ve farklı kafein miktarlarına sahiptir. Kahve çekirdekleri için 4 farklı kavrulma işlemi vardır. Sonuçta elde edilen kahve çekirdekleri hafif, orta, orta - koyu ve koyu olarak isimlendirilir. Bu makalemde kavurma işlemleri sonucu elde edilen kahvelerin özelliklerinden ve farklarından bahsetmek istiyorum.

 

Hafif Kavrulmuş Kahve Çekirdeği

Hafif kavrulmuş kahve çekirdekleri 180 - 205 °C sıcaklıkta kavrulan çekirdeklerdir. Açık kahverengi olan hafif kavrulmuş kahve çekirdekleri düşük sıcaklıkta kavruldukları için yüksek miktarda kafein içerir (Kafein sıcaklık arttıkça bozunmaya başlar). Ayrıca bu çekirdeklerin asiditesi de yüksektir. Çekirdeklerin içinde bulunan yağ düşük sıcaklıktan dolayı çekirdeğin yüzeyine ulaşamaz. Bu nedenle hafif kavrulmuş çekirdeklerden yapılmış kahveler yumuşak ve tatlıdır.

 

Orta Kavrulmuş Kahve Çekirdeği

Orta kavrulmuş kahve çekirdekleri 210 - 220°C sıcaklıkta kavrulan çekirdeklerdir. Bu tür çekirdeklerde de çekirdekte bulunan yağ, çekirdek yüzeyine ulaşmaz. Bu nedenle hafif kavrulmuş çekirdekler gibi yumuşak ve tatlıdır fakat asiditesi daha düşüktür. Yüksek sıcaklıktan dolayı kafein miktarı daha azdır.

 

Orta - Koyu Kavrulmuş Kahve Çekirdeği

Orta - koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri 225 - 235°C sıcaklıkta kavrulan çekirdeklerdir. Çekirdekte bulunan yağ bu sıcaklık aralığında çekirdek yüzeyine çıkmaya başlar. Bu nedenle bu çekirdeklerden yapılmış kahveler serttir. Kafein miktarı hafif ve orta çekirdeklere göre daha da azdır ve asidite daha düşüktür.

 

Koyu Kavrulmuş Kahve Çekirdeği

Koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri 240 - 250°C sıcaklıkta kavrulan çekirdeklerdir. Kavrulan çekirdek renkleri siyaha yakındır. Çekirdekte bulunan yağın neredeyse hepsi çekirdek yüzeyine çıkar. Bu nedenle koyu kavrulmuş kahveler sert ve acıdır (zaman zaman yanık tadı vardır). Ayrıca kafein miktarı ve asiditesi en az olan çekirdeklerdir.

  Kahve  

Serinin ilk makalesi Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta

Serinin ikinci makalesi Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri

Serinin üçüncü makalesi Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 merve
 17.03.2020
Kahvedeki asiditenin yüksek olması iyi midir kötü müdür? Kötü ise neye zararı vardır. Teşekkürler.
 Emrah (Yönetici)
 17.03.2020
Öncelikle kahvedeki asidite ile bilimsel asidite (pH) arasında bir bağlantı yoktur. Kahvedeki asidite aromanın ne kadar zengin olduğu ile ilgilidir. Kahvenizden bir yudum aldığınızda yoğun (sert değil) kahve aroması alıyorsanız kahveniz asidiktir. Bu açıdan asidite için yararlı veya zararlı diyemeyiz, sadece tat ile ilgilidir.
 merve
 18.03.2020
Çok teşekkürler :)