Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
 Bilim   9437   25.12.19   05.01.20   2
vki.jpg

Beden Kitle İndeksi (BKİ) boy ve vücut ağırlığı dikkate alınarak hesaplanan bir ölçektir. Bu ölçek ile bir kişinin ağırlığı zayıf, normal, kilolu veya obez şeklinde sınıflandırılır. Bu ölçek çocuklar, çok yaşlılar, vücut geliştiriciler, maraton koşucuları ve hamile kadınlara uygulanamaz. Ölçek bir kişinin aşırı kilolu veya obez olup olmadığını anlamak için yapılan ilk ölçümdür. Bu açıdan kesin sonuç için diğer test ve ölçümler yapılmalıdır.

   

Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Ağırlığınızın boyunuzun karesine oranı beden kitle indeksini vermektekdir. Hesaplamada ağırlık Kilogram, boy ise metre cinsinden olmalıdır.

 

Örneğin kilonuz 80 Kg, boyunuz 181 cm ise beden kitle indeksi (BKİ)

BKİ = 80/(1.81)2 = 24.42 çıkar.

 

Beden Kitle İndeksinin Değerlendirilmesi

İndekse göre çıkan sonuç 18.5'tan küçük ise kişi zayıf, 18.5 - 24.9 aralığında ise normal, 25 - 29.9 aralığında ise kilolu, 30'dan büyük ise obez olarak sınıflandırılır. Daha önce belirttiğim gibi bir kişiye kilolu veya obez teşhisi koymak için diğer test ve ölçümler de yapılmalıdır. Sadece beden kitle indeksine bakarak bir kişiye kilolu veya obez teşhisi koymak hatalı olabilir. Çünkü beden kitle indeksi kemik ve kasları yağlardan ayırmaz. Örneğin kaslı veya sağlam kemik yapısına sahip bir kişinin beden kitle indeksi obez derecesinde yüksek çıkabilir. Çünkü bu ölçekte kas ve kemik miktarları da yağ olarak değerlendirilir. Bu nedenle beden kitle indeksine göre obez olarak sınıflandırılan bir kişi yapılan diğer testler sonucunda (kas ve kemik yoğunluğu ölçümleri) normal çıkabilir. Yani bu ölçekte obez çıkmanız kesin obez olduğunuzu göstermeyebilir. Kesin sonuç için diğer testler de yapılmalıdır.

 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%36
%38
%13
%13

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 bos
 01.01.2020
Anlamadım
 Emrah (Yönetici)
 01.01.2020
Anlamadığınız kısmı yazarsanız makalemizi geliştirmek için güncellemeler yapabiliriz.