Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
UV İndeksi Nedir, Nasıl Yorumlanır?
 Bilim   48865   28.03.18   24.09.19   8
uvindeks.jpg

Herhalde çoğu kişinin cep telefonunda hava durumu uygulaması vardır. Bu uygulamalar günlük ve haftalık hava durumu tahminlerinin yanında rüzgar, nem, uv indeksi gibi bilgileri de kullanıcılarına sunmaktadır. Bu makalemde bu bilgilerden UV indeksi nedir, indekste yer alan numaralar ne anlama gelir ve UV indeksine göre neler yapılmalıdır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

 

UltraViyole ışın bir tür elektromagnetik radyasyondur. Elektromagnetik radyasyonlar güneşteki füzyon reaksiyonları sonucunda oluşarak dünyamıza ulaşır. Dünyamızın magnetik alanı, atmosferi ve ozon tabakası gibi koruyucu kalkanları güneşten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını engeller. Yeryüzüne ulaşan radyasyonların %44'ü ışık, %53'ü kızılötesi ve sadece %3'ü UV ışınlarıdır.

  UV İndeksi  

Güneşten dünyamıza ulaşan UV ışınları deri tarafından alınarak D vitamini yapımında kullanılır. Fakat yüksek miktardaki UV ışınlarının DNA hasarı, göz hasarı ve deri kanseri gibi olumsuz sonuçları da vardır.

 

Ozon tabakası özellikle UV ışınlarını absorbe eden bir katmandır. Kirlilik ve kimyasallar yüzünden incelen ozon tabakası nedeniyle bazı yerlere ulaşan UV ışın miktarı artmıştır. Özellikle sıcak havalarda bu miktar sağlığı tehdit edecek boyuta gelebilmektedir.

   

UV indeksi Dünya Sağlık Organizasyonu tarafından geliştirilmiştir. İndeks rakam ve renklerle ifade edilir.

  UV İndeksi  

UV İndeks 1 ve 2 - Yeşil

UV radyasyon seviyesinin güvenli olduğunu ve sağlık açısından düşük risk oluşturduğunu gösterir. Bu seviyede dışarda güvenli şekilde bulunabilirsiniz.

UV İndeks 3-5 arası - Sarı

UV radyasyon seviyesinin ve sağlık riskinin orta olduğunu gösterir. Bu seviyede güneşten korunmazsanız sağlık açısından risk oluşabilir. Bu indekslerde özellikle öğle saatlerinde gölgede bulunulması, güneş altında olmak gerekiyorsa koruyucu kıyafetlerin giyilmesi önerilmektedir.

UV İndeks 6-7 - Turuncu

UV radyasyon seviyesinin yüksek olduğunu ve güneşten korunulmazsa sağlık açısından yüksek riskin oluşabileceğini gösterir. Bu indekslerde saat 10 ve 16 arasında dışarda geçirilen zamanın azaltılması, koruyucu şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılması önerilmektedir.

UV İndeks 8-10 - Kırmızı

UV radyasyon seviyesinin çok yüksek olduğunu gösterir. Bu indekslerde deri yanmaları ve göz hasarları görülebilir. Bu nedenle koruyucu kıyafet, güneş gözlüğü ve yüksek korumalı güneş kremi kullanmalı, saat 10 ve 16 arasında dışarda geçirilen zaman en aza indirilmeli, göz hasarından korunmak için parlak zeminlere bakmaktan kaçınılmalıdır.

UV İndeks 11 ve üstü - Mor

UV radyasyon seviyesinin aşırı yüksek olduğunu gösterir. Bu indekslerde deri yanmaları ve göz hasarları bir dakikanın altında bile görülebilir. Bu nedenle koruyucu kıyafet, güneş gözlüğü ve yüksek korumalı güneş kremi kullanmalı, saat 10 ve 16 arasında dışarıda bulunmamalı, göz hasarından korunmak için parlak zeminlere bakmaktan kaçınılmalıdır.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%84
%4
%3
%9

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 .com.com.com.com.com.com.com.com
 12.02.2021
Uv endeksi sıfır WoW
 Pelin Boga Ozturk
 29.07.2020
Merhabalar, uv indeksi uva yi mi uvb’yi mi gosteriyor acaba, yoksa hepsi mi:) Tskler
 Emrah (Yönetici)
 31.07.2020
Merhaba. EPA (Çevre Koruma Ajansı) verilerine göre UV indeks 280 ve 400 nanometre dalgaboyundaki tüm UV radyosyonu kapsıyor. Yani UVA ve UVB indekse dahil.
 ♡♡♡
 01.07.2020
????????????????????????????????????????☺????☺????☺????????????????????aynen katılıyorum
 Aysu Sağlam
 22.05.2020
22 Mayıs 2020 uv indeksi önumüzdeki on gün içerisinde 8-9 arası gidip geliyor bu küresel ısınmanın bir sonucu mu?,Zararları neler?
 Emrah (Yönetici)
 23.05.2020
Öncelikle sorunuz için teşekkürler. Elbetteki havanın eski yıllara nazaran daha sıcak olmasında küresel ısınmanın etkisi vardır. 1900 yılında ortalama dünya sıcaklığı 13 dereceyken bugün 14.7 dereceye çıkmıştır. Artış az gibi gözükse de şu anda dünya genelinde 1.5 - 2 derecelik bir artış buzulların tamamen erimesine neden olacaktır. Bunun yanında zaman zaman kuvvetli rüzgarların oluşumu ve ülkemizin yüksek basınç içinde olması ülkemize sıcak hava getiren etkilerdendir. Bugünlerde de Afrika'dan ülkemize doğru esen kuvvetli rüzgarlar sıcak hava getirmektedir ve ülkemiz yüksek basınç içindedir. Bu etkilerin hepsini birleştirirsek havanın neden bu kadar sıcak olduğunu açıklamaktadır.
 mete abali
 12.04.2020
UV ile kızıl ötesi arasındaki fark nedir?
 Emrah (Yönetici)
 12.04.2020
UV (ultraviyole, morötesi) ve kızılötesi (infrared) ışınlar farklı enerji düzeylerine sahiptir. Bu sebeple etkileri ve kullanım alanları birbirinden farklıdır. Örneğin UV ışınlar tıbbi ekipman ve yüzey hijyeninde (bakteri ve mikropları öldürür) ve paraların kontrolünde (sahte mi değil mi) kullanılırken kızılötesi ışınlar ısıtma cihazlarında ve kumandalarda kullanılır. İnsanlar UV ışını hissedemezken, kızılötesi ışını sıcaklık olarak hissederiz. Detaylı bilgiye Işık Nedir adlı makalemizden ulaşabilirsiniz. https://www.sihirlifasulyeler.com/bilim/isik-nedir