Ozon Tabakasını Neden Tamir Edemiyoruz?
Madem teknolojimiz ileri düzeyde, madem yapay olarak ozon üretebiliyoruz, neden ozon tabakasının ince olduğu yerlere ürettiğimiz ozonları pompalamıyoruz? Bu sayede ozon tabakasını tamir edemez miyiz? Bu makalemde ozon tabakası nedir, ne işe yarar, ozon tabakasının delinmesi - incelmesi ne demektir, ozon tabakasını neden tamir edemiyoruz sorularına cevaplar arayacağız.
Ozon Nedir?
Ozon, 3 tane Oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşan bir moleküldür.
Ozon Tabakası Nedir?
Ozon tabakası yerden 10-20 km yükseklikte, ozon moleküllerinin en sık bulunduğu bölgedir. Ozon moleküllerinin atmosferdeki miktarı oldukça düşüktür. Atmosferde bulunan her 10 milyon molekülden sadece 3 tanesi ozon molekülüdür. Bu nedenle genel kanının aksine ozon tabakası sadece ozon moleküllerinden oluşmuş bir katman değildir. Ozon tabakası olarak adlandırılan bölge büyük oranda stratosfer katmanında bulunur. Bu bölge atmosferin diğer bölgeleri gibi oksijen, azot, karbondioksit, su buharı gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Bölgenin tek farkı atmosferin diğer bölgelerine göre fazla miktarda ozon molekülleri içermesidir.
Ozon Tabakası Ne İşe Yarar?
Ozon tabakası güneşten gelen ve fazlası canlılar için zararlı olan UV ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engeller. Yani ozon tabakası dünyamız için bir çeşit koruyucu kalkandır. Güneşten gelen UV ışınları atmosferdeki oksijen gazlarına (O2) çarparak molekülü oluşturan oksijen atomlarının birbirinden ayrılmasına neden olur. Ayrılan oksijenler ortamdaki oksijen gazlarına çarparsa ozon molekülü oluşur. Ortamdaki ozon molekülleri ise UV ışınlarına maruz kaldığında tekrar oksijen gazlarını (O2) oluşturur. Böylece UV ışınları ozon molekülünün hem oluşumunda hem de ayrışmasında kullanılır. Bu sayede UV ışınları tutularak, yeryüzüne ulaşmaları engellenir.
Ozon Oluşumu
O2 + UV → O + O
O2 + O → O3
Ozon Ayrışması
O3 + UV → O2 + O
O3 + O → 2O2
Ozon Tabakasının Delinmesi veya İncelmesi Ne Demektir?
İncelme, ozon moleküllerinin azaldığını, delinme ise atmosferde güneşten gelen UV ışınlarını tutacak yeterli sayıda ozon molekülünün kalmadığını ifade eder. Atmosferde yeterli miktarda ozon molekülü olmazsa güneşten gelen UV ışınlarının bir kısmı direkt olarak yeryüzüne ulaşır. Yeryüzüne ulaşan fazla miktardaki UV ışınları insanlarda yanıklar, göz hasarları, cilt kanserleri ve bağışıklık sisteminin baskılanması gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında UV İndeksini göz önünde bulundurmalı ve yüsek indekslerde gerekli önlemleri almamız gerekmektedir.
UV İndeks hakkındaki detaylı bilgiye UV İndeksi Nedir, Nasıl Yorumlanır? isimli makalemden ulaşabilirsiniz.
Ozon moleküllerinin azalmasına yol açan ana etmen KloroFloroKarbon (CFC) adı verilen kimyasallardır. Bu kimyasallar 1928'de icat edilmiş ve özellikle 1950'li yıllardan itibaren endüstride kullanılmaya başlanmıştır. CFC özellikle zehirli ve yanıcı olmaması, insan sağlığına fazla bir zararının bulunmaması ve ucuz olarak elde edilmesi nedenleriyle kullanım oranı sürekli artmış, klima ve buzdolabı gazlarında, deodorantlarda itici gaz amacıyla, çözücülerde, kuru temizlemede, köpüklerin elde edilmesinde, paketleme ürünlerinde ve benzeri pek çok alanda kullanılmıştır. CFC atmosferdeki ozon döngüsünü bozan bir kimyasaldır. Fazla CFC atmosferde yeni ozon moleküllerinin oluşmasını engellemektedir. Bu da UV ışınlarının yeryüzüne ulaşma oranını artırırarak sağlık problemlerine neden olmaktadır.
1985 yılında bilim insanları güney kutbunun hemen üstündeki atmosfer katmanlarında ozon miktarının kaydedeğer oranda azaldığını keşfettiler. Yani güney kutbunda kocaman bir deliğin oluşmasına neden olmuştuk. Bunu da sadece 35 yıl gibi çok kısa bir süre de gerçekleştirmiştik. Politikacılar ve bilim insanları tehlikenin ne kadar büyük olduğunu görerek CFC ürünlerinin yasaklanması için harekete geçtiler. Bu amaçla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 197 ülkenin imzaladığı Montreal Protokolü oluşturuldu. Bu protokol CFC'lerin kullanımını en aza indirmeyi hedeflemekteydi. Bu protokolün uygulanması sayesinde atmosferdeki ozon miktarı artırılmıştır.
Ozon Tabakasını Neden Tamir Edemeyiz?
Yeterli miktarda ozon molekülü üretip ozon tabakasının inceldiği bölgelere pompalayabilsek bile hala atmosferde yer alan CFC'ler ozon döngüsünü bozacak ve gözle görünür bir etki elde edilemeyecektir. Ayrıca böyle bir işlemin yapılabilmesi için önemli miktarda kaynağın da ayrılması gerekir. CFC'ler 55 ila 140 yıl süresince atmosferde kalmaktadır. En iyi çözüm ozon döngüsünü bozan bu kimyasalları kullanmamak olacaktır. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi doğa ana zaten şartlar uygun olduğunda ozon tabakasını tamir edebilmektedir. Neyseki bu konuda ülkeler Montreal Protokolü'ne uymuşlar ve atmosferdeki ozon miktarı artırılmıştır.
- Yayın Süresi : 2621 Gün
- Konu Sayısı : 277 Bilim Konuları : 118 Teknoloji Konuları : 42 Web-Tasarım Konuları : 42 İlginçler Konuları : 63 Gezi Konuları : 12 En Popüler : Sonsuz İşlemleri 243821 Kere En Çok Yorum Alan : Logaritma Nedir, Ne İşe Yarar, Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanılır? 19 Kere En Çok Değerlendirilen : Sonsuz İşlemleri 142 Kere
Satrançta Piyonun Geçerken Alması Kuralı (En Passant)
En passant kuralı nedir, ne zaman uygulanır...
Işık Hızında Bağıl Hız
Işık hızında giden cisimler için bağıl hız hesaplamaları...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
Newtonun karantina günleri ve icatları...
Çamaşır Suyu Nedir? Nasıl Temizler?
Çamaşır suyunun yapısı, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Dünyanın Yaşını Nasıl Biliyoruz?
Dünyanın yaşını hesaplama yöntemleri...
Salgın Hastalık Dereceleri : Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik
Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik Nedir?
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
Hafif, orta, orta-koyu, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin özellikleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve demleme yöntemleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri
Popüler kahve çeşitleri ve ölçüleri...
Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta
Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri ve farkları...
Sayıların Sınıflandırılması (Matematik)
Matematikte sayıların sınıflandırılması : Kompleks, Sanal, Gerçek, Doğal, Rasyonel, İrrasyonel...
Websiteniz İçin Bedava Güvenlik Sertifikası (SSL Sertifikası)
Tamamen bedava güvenlik sertifikası nasıl elde edilir, nasıl yüklenir?
Wi-Fi Şifresini Görme (Windows 7 - 10)
Programsız, kodsuz wifi şifresini görme yöntemi.
Kolay Ezberleme Yöntemi : Anımsatıcılar
Kolay ezberleme yöntemlerinden anımsatıcılar : Mnemotekni
Tarayıcılarda Ön Bellek İşlemleri (Normal Yükleme - Tam Yükleme - Ön Belleği Boşaltma)
Tarayıcılarda normal yükleme ve tam yükleme ne demektir, nasıl yapılır?
Takip, Reaksiyon, Fren ve Durma Mesafesi
Reaksiyon, fren, durma ve takip mesafesi nasıl hesaplanır, bilimsel detaylar.
Bilgisayarda Müzik Nasıl Yapılır?
Sadece bilgisayar programları kullanarak gerçekçi müzik nasıl oluşturulur?
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
Bu uygulama ile Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayabilir ve sonucu değerlendirebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Özellikleri
Hidrojen peroksit nedir, sağlık açısından ne gibi etkileri vardır?
Photoshop'ta Ortalama İşlemleri
Photoshop'ta ortalama işlemleri nasıl yapılır?
Bu kısımdan sitemizdeki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- Abonelik Sistemi kaldırıldı. 11.03.2020
- Arama Motoru Google Özel Arama olarak değiştirildi. 15.10.2019
- Yıllık sunucu bakımı tamamlandı. 04.10.2019
- Konulara kaynaklar eklendi. 10.07.2019
- SSL sertifikası eklendi. 31.05.2019
Gitar çalmayı öğrenmek, yeteneğinizi geliştirmek, popüler tab ve akorlar için gitaregitim.net sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.