Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Ölüm Yıldızı Nemesis
 Bilim   3381   16.02.18   19.02.18   0
nemesis.jpg

Genel kanının aksine, uzaydaki bütün yıldız sistemleri sadece bir yıldızdan oluşmaz; bazı yıldız sistemleri iki veya daha fazla yıldızdan oluşur. Örneğin güneş sistemine en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri'de üç yıldız bulunmaktadır. Alpha Centauri'nin yanında Polaris, Sirius, Delta Cephei, Capella gibi iyi bilinen pek çok sistemde de birden fazla yıldız bulunur. Hatta Nu Scorpii sisteminde 7 farklı yıldızın olduğu düşünülmektedir. Kısacası yıldız sistemlerinde birden fazla yıldızın olması gayet olağan bir durumdur. Peki sistemimizde neden sadece bir yıldız vardır? Ya da sistemimizde gerçekten bir yıldız mı vardır?

  Nemesis  

1980'lerde bilim adamları ve astronomlar güneşin bir kardeşi olabileceğini açıkladı. Bu açıklamanın en büyük dayanağı Tarihteki Yok Olma Olayları'nın periyodik olarak tekrarlanması olarak gösterildi. Eğer yok olma olaylarının tarihlerini incelersek her felaketin ortalama 26 milyon yılda bir tekrarlandığını ve felaketlere dünyaya çarpan asteroitler'in neden oluduğunu görürüz. Araştırmacılara göre Güneş'e eşlik eden bu yıldız 1.5 ışık yılı uzaklıkta ve sistemimizi çevreleyen Oort bulutu denilen asteroit kuşağının dışındaki yörüngesinde dönmektedir. Her 26 milyon yılda bir Oort bulutuna yaklaşan yıldız buradaki asteroitleri yörüngesinden çıkararak güneş sisteminin iç kısımlarına yollamaktadır. Sistemimize giren astreoitlerden bazılarının da dünyamıza çarparak yok olma olaylarına sebep olduğu varsayılmaktadır.

  Nemesis  

Böylece yok olma olaylarının periyodik aralıklarla tekrarlaması açıklanabilir hale gelmiştir. Felaketlere ve ölümlere neden olan bu yıldıza "baş düşman" anlamına gelen Nemesis ismi verilmiştir. Nemesis'in varolduğunu gösteren bir diğer kanıt ise trans-neptünyan nesne sınıfına giren Sedna cisminin yörüngesidir. Elips şeklinde olan Sedna'nın yörüngesi oldukça geniştir. Sedna ne güneşten etkilenecek kadar güneşe yaklaşır, ne de diğer yıldızlardan etkilenecek kadar güneşten uzaklaşır. Bazı araştırmacılar Sedna'nın olağan dışı yörüngesinin Nemesis'in etkisi nedeniyle böyle farklı olduğunu savunmaktadır. Ayrıca Sedna'nın yörüngesi 9. gezegen düşüncesini de destekleyen bir bilimsel gerçek olarak gösterilmektedir.

  Nemesis  

Bütün bu göstergelere rağmen pek çok gözlemevi ve uzay araştırması bu yıldızı bulmak için 1980'den 2014'e kadar uzay taramaları yapmış fakat Nemesis ile ilgili hiç bir kanıt bulunamamıştır. Her ne kadar Nemesis'in varlığına inanan araştırmacılar Nemeses'in bir kahverengi cüce yıldız olduğunu ve bu yüzden normal bir yıldızdan çok daha az ışık ürettiği için saptanmasının zor olduğunu belirtse de Nemesis'den 10 kat daha uzak kahverengi cüce yıldızlar rahatlıkla tespit edilmiştir.

 

Peki bütün bunlar Nemesis'in hiç var olmadığını mı gösteriyor? 2017 yılında Berkeley Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma her yıldızın çift olarak doğduğunu göstermiştir. Araştırmacılar güneşe eşlik eden bir yıldızın Güneş'le beraber 4.5 milyar yıl önce oluştuğunu, zamanla ya birleştiklerini ya da yörüngesinden çıkarak sistemimizi terkettiğini düşünmektedirler. Ayrıca Sedna gibi trans-neptünyan nesneleri keşfeden grupta olan astronom Michael Brown'un Sedna'nın yörüngesi ile ilgili yaptığı açıklamasında milyarlarca yıl önce sistemimizin yakınından geçen bir yıldızın Sedna'nın yörüngesini değiştirmiş olabileceğini ve bu varsayımın Nemesis'in varlığından çok daha olası olduğunu belirtmiştir.

 

Sonuç olarak, yapılan son bilimsel çalışmalar Güneş'e eşlik eden bir yıldızın milyarlarca yıl önce var olduğunu, fakat günümüzde böyle bir yıldızın olmadığını göstermektedir.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap