Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Ölü Taklidi Yapan Hayvanlar
 Bilim   8661   23.04.18   09.10.18   0
thanatos.jpg

Vahşi doğa pek çok illüzyon ustasının yarıştığı bir panayır gibidir. Renk değiştiren bukalemunlar, ışık saçan yosunlar, baykuş yüzüne benzeyen kelebekler, ağaçların parçası gibi görünen veya arı zannedilen zararsız böcekler... Bu hayvanlar eşsiz özellikleri sayesinde vahşi doğada hayatta kalma şanslarını artırır. Detaylıca bahsedeceğimiz keseli sıçan gibi hayvanlar ise ölü taklidi yaparak bu yarışta yer alır.

  Ölü Taklidi Yapan Hayvanlar  

Keseli sıçan Avustralya'da yaşayan bir hayvandır. Bu hayvan o kadar sık ölü taklidi yapar ki İnglizce "ölü taklidi yapmak" deyimi bu hayvanla özdeşleştirilmiştir. İngilizce "playing possum" yani "keseli sıçanı oynamak", ölü taklidi yapmak anlamına gelmektedir. Bilim de ise ölü taklidi yapmaya "Thanatosis" adı verilir. Bu terim Yunan ölüm tanrısı Thanatos'dan türemiştir.

  Ölü Taklidi Yapan Hayvanlar  

Keseli sıçanlar herhangi bir tehlike karşısında kendilerini yere atarak hareketsizce bekler. Bu sırada dillerini dışarı çıkarır, ağızlarından sıvılar çıkar ve gaz çıkartarak kötü bir koku yayarlar. Böylece çürümekte olan bir kadavra görünümünü alırlar. Bu sayede avcıların tercih etmeyeceği bir avmış gibi görünmeyi başarırlar.

  Ölü Taklidi Yapan Hayvanlar  

Keseli sıçanın ölü taklidi yapması sadece rolden ibaret değildir. Biyolojik olarak da pek çok değişimler olur. Taklit sırasında kalp atışları yavaşlar, nefes alma-verme hızı yüzde 30 oranında azalır ve vücut sıcaklığı düşer. Bu aşama yarım saat kadar sürebilir. Bu açıdan keseli sıçanlar ölü taklidinde uzmanlaşmış canlılardır.

 

Her ne kadar çoğu insan bilmese de tavuklar, horozlar, fareler, köpek balıkları, böcekler ve yılanlar da pek çok hayvan gibi ölü taklidi yapar. Aşağıdaki videoda ölü taklidi yapan bir fareyi izleyebilirsiniz.

 
 

Ölü taklidi yapmak sadece tehlike sırasında ortaya çıkan bir durum değildir. Örneğin ciklet balığı ölü taklidi yaparak küçük avların yakına gelmesini bekler. Pisaura mirabilis örümcek türü de ölü taklidini oldukça farklı bir amaç için kullanır. Erkek örümcek bir av yakalayarak ağ ile sarar ve çiftleşmek için dişisinin yanına gider. Fakat dişi örümcekler erkek örümceklerden büyüktür ve eşlerini kolaylıkla yiyebilir. Erkek örümcek yem olmamak için avını dişi örümceğe verir ve ölü taklidi yapar. Dişi örümcek önce hazır hale getirilmiş avı yer. Bu sırada erkek örümcek ayaklanır. Çünkü yemek yiyen dişi artık onun için bir tehdit değildir.

 

Vahşi doğada yaşayan her canlı hayatta kalmak için ne gerekiyorsa onu yapar. Ölü taklidi de işe yarayan bu taktiklerden biridir.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap