Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
 Bilim   4587   23.05.20   24.05.20   1
cilginnewton.jpg

1665 yılında Londra'da Büyük Veba Salgını patlak vermiş ve resmi rakamlara göre 68.500, resmi olmayan rakamlara göre ise yaklaşık 100.000 kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu rakam o yıllardaki Londra nüfusunun yaklaşık olarak %15 'ine denk gelmektedir. Salgın başladığında Cambrige Üniversitesi' nden yeni mezun olan Newton salgın nedeniyle evine yani Lincolnshire 'a dönmek zorunda kalarak 2 yılını burada geçirmiştir. Newton bu süre içinde matematik, optik, fizik ve astronomi alanlarında devrim niteliğindeki çalışmalara imza atmıştır.

 

Newton karantina sürecinde integral ve türevin temellerini oluşturmuş, prizma deneyleri ile ışığın renklerden oluşan bir karışım olduğunu göstermiştir. Ayrıca penceresinden evinin bahçesini izlediği bir günde bahçedeki elma ağacından düşen bir elma sayesinde nesneler arası etkileşim ve yerçekim kuvveti düşüncesi ortaya çıkmıştır.

  newton  

Newton 2 yıllık bu süre. için "O yıllarda icat çağımın başlarındaydım. Aklım hiç olmadığı kadar bilim ve felsefe ile doluydu." demiştir. Newton icatları ve çalışmaları sayesinde gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından sayılmaktadır (çoğu kişiye göre en büyüğü).

 

Londra'daki veba salgını 1667 yılında sona ermiştir. Londra'ya dönen Newton karantina dönemindeki çalışmaları sayesinde Cambrige Üniversite'sinde master derecesi ile ödüllendirilmiş ve akademiye kabul edilmiştir. Burada çalışmalarına devam eden Newton 1669 yılında (26 yaşındayken) profesörlük ünvanını kazanarak dünyayı değiştiren icat ve çalışmalarına devam etmiştir.

 

Newton'un karantina sürecindeki çılgın deneylerine buradan ulaşabilisiniz.

   

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%40
%20
%10
%30

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 mlke
 29.09.2022
Adamın başka işi gücü yokmuş gibi, yarınları yoğmuşçasına gidip ağaçtan düşen elmayı sorgulayarak yer çekimi kuvveti ve nesneler arasındaki etkileşimi bulmuş yaa. Biz olsaydık hiç düşünmeden ve yarınlarımız hiç yoğmuşçasına gidip yere düşen o elmeyı hunharca yerdik ama.