Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Işık Hızında Bağıl Hız
 Bilim   4829   16.12.20   16.12.20   0
bagilhiz.jpg

Işık 1 saniyede yaklaşık olarak 300.000 km yol alır (boşlukta). Bu hız evrendeki hız sınırıdır. Yani hiçbir şey ışık hızından daha hızlı hareket edemez. Einstein bu durumu genel görecelik teorisinde göstermiştir. Bağıl hız, belirli hızlara sahip cisimlerin birbirlerine göre hızıdır. Örneğin bir araba 80 km/h hızla yol alıyorsa ve karşısından 60 km/h hıza sahip bir araba geliyorsa, araçların birbirlerine göre hızı 140 km/h'tir (80 + 60).

  Bağıl Hız  

Fakat ışık hızına yakın (veya ışık hızında) giden cisimler için bağıl hız bu şekilde hesaplanamaz. Aksi takdirde örneğin bir ışık kaynağından saçılan ve ters yönlerde hareket eden fotonların birbirlerine göre hızları (fotonlar ışık hızında hareket eder) 2xIşık Hızı yani ışık hızının 2 katı olur ki bu durum bildiğimiz fizik kurallarına tamamen aykırıdır, çünkü yukarıda bahsettiğim gibi hiçbir şey ışık hızından daha hızlı hareket edemez.

 

Işık hızına yakın cisimlerin hareketleri için bağıl hızı hesaplamak istersek Lorentz dönüşümü ismi verilen bağıntıyı kullanmamız gerekir.

 
HızBağıl = [ Hız1 + Hız2 ] / [ 1 + (Hız1 x Hız2 / c2) ]
(c : Işık Hızı)
 

Örneğimize tekrar dönersek, bir ışık kaynağından ters yönde hareket eden fotonların birbirine göre hızları;

 
HızBağıl = [ Hız1 + Hız2 ] / [ 1 + (Hız1 x Hız2 / c2) ]
HızBağıl = [ c + c ] / [ 1 + (cxc / c2) ]
HızBağıl = [ 2c ] / [ 1 + (c2/c2) ]
HızBağıl = [ 2c ] / [ 1 + 1 ]
HızBağıl = 2c / 2
HızBağıl = c
 

Gördüğünüz gibi lorentz dönüşümü ile ışık hızına yakın veya ışık hızında giden cisimlerin birbirlerine göre hızları kolaylıkla bulunabilmektedir.

 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%100

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap