Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Curie Etkisi
 Bilim   2628   28.12.18   28.12.18   0
curieetkisi.jpg

Curie etkisi, radyoaktive çalışmaları ile adını duyurmuş Piere Curie tarafından keşfedilmiş magnetik bir olaydır. Bu etkiye göre magnetik özellikteki maddeler belirli bir sıcaklıkta bu özelliklerini kaybederler. Bir magnetik maddenin magnetik özelliğini kaybettiği sıcaklığı da Curie Sıcaklığı denir. Örneğin demirin curie sıcaklığı yaklaşık olarak 770°C'dir. Bu sıcaklığa ulaşan demir magnetik özelliğini kaybeder ve mıknatıstan etkilenmez.

 

Magnetizma ile ilgili daha fazla bilgiye Mıknatıs Nedir? Neden Sadece Bazı Metalleri Çeker? adlı makalemden ulaşabilirsiniz.

  Curie Etkisi  

Aşağıdaki videoda bu etkiyi görebilirsiniz. Videodaki sisteme Curie Sarkacı denilmektedir.

 
 

Daha önceki makalemde de belirttiğim gibi bir maddenin magnetik özellik gösterebilmesi için atomlarındaki magnetik yönelmelerin aynı doğrultuda olması gerekir. Örneğin bir demir parçasına bir mıknatıs yaklaştırıldığında demir atomlarındaki magnetik yönelmeler aynı yöne doğru olur. Bu nedenle mıknatıs yaklaştırılan demir büyük bir magnetik alana sahip olur. Böylece demirin toplam magnetik alanı mıknatısın magnetik alanı ile etkileşecek kadar büyük hale gelir. Bu durumu mıknatısın demiri çektiği şeklinde yorumlarız. Fakat curie sıcaklığı uygulanan demir parçasında, atomlardaki magnetik alan yönelmeleri gerçekleşmez. Bu nedenle bu sıcaklıkta oluşan toplam magnetik alan çok küçüktür ve mıknatısın magnetik alanı ile etkileşemez. Yani curie sıcaklığına ısıtılmış demir parçasını mıknatıs çekmez.

 

Magnetik alan kontrolü sağladığından curie etkisi magnetik ısı motor deneylerinde kullanılır. Aşağıdaki videoda curie etkisi ile çalışan bir motor modeli görebilirsiniz.

 
 

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
 İlk Sen Değerlendir

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 İlk Yorumu Sen Yap