Sihirli Fasulyeler
Yükleniyor...
Acı Biber Neden Acıdır? Acının Evrimi
 Bilim   5008   22.09.18   22.09.18   1
acibiberevrim.jpg

Çoğu bitki çoğalmak için hayvanlara muhtaçtır. Bitki tohumları hayvanlar sayesinde doğaya saçılır. Fakat bu saçılmanın gerçekleşmesi için öncelikle hayvanları bitkilere çeken bir şeylerin olması gerekir. Çoğu bitki bunun için sulu, tadı güzel, enerji veren ve güzel kokan meyveler geliştirmiştir. Meyveleri yiyen hayvanlar sayesinde meyve içindeki tohumlar doğaya saçılır ve bitkinin çoğalması gerçekleşir. Acı biberlere bakacak olursak bu sisteme tamamen zıt olduklarını görürüz. Çünkü acı tat, caydırıcıdır ve hayvanları acı biberlerden uzak tutar. O halde acı biberler neden acı olmuştur?

  Acı Biber Evrimi  

Acı biberlerin acı olmasının temelde iki nedeni vardır. Biberlere acılık veren kapsaisinoitler adı verilen moleküllerdir. Bu moleküllerden en bilineni Kapsaisin'dir.

 

Detaylı bilgiye Acılık Ölçümü ve Dünyanın En Acı 10 Biberi adlı makalemden ulaşabilirsiniz.

 

Kapsaisin tat alma reseptörleri tarafından algınarak yanma hissinin oluşmasını sağlar. Memelilerde kapsaisini algılayan reseptörler bulunurken kuşlarda bulunmaz. Yani kuşlar acı biber yediklerinde acı tat algılamazlar. Kuşlar acı biber ve tohumlarını yediğinde tohumlar zarar görmeden dışkı ile doğaya saçılır. Bu bir tohum için en elverişli saçılmadır. Çünkü dışkı, gübre olarak tohumun kolaylıkla gelişmesini sağlar. Memeliler acı biber yediklerinde tohumlar zarar görür ve bitkinin çoğalması gerçekleşemez. Bu nedenle acı biberler kuşlar tarafından yenilmek üzere evrim geçirmişlerdir.

  Acı Biber Evrimi  

Biberlerin acı olmasının bir diğer nedeni de bitkiye acılık veren kapsaisinoit moleküllerinin tohumlara zarar veren bakteri sayısını azaltmasıdır. Örneğin Fusarium adı verilen bir bakteri türü tohumlara ulaşarak, tohumların işlevini tamamen kaybetmesine neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda acı biberlerdeki fusarium üremesinin diğer bitkilere göre son derece yavaş olduğu görülmüştür. Dahası acısı daha fazla olan acı biberlerde bu bakterilerin daha da az olduğu bulunmuştur. Yani acılık bitkiler için bakterilere karşı bir korunma yolu olarak gelişmiştir.

  Acı Biber Evrimi  

Binlerce yıl süren evrim süreci ile bitkiler de doğaya en uygun şekilde uyum sağlamıştır. Acı biberler bu uyumun en belirgin örneklerindendir. Mutasyonlar sonucunda kapsaisin molekülü üretmeye başlayan biberler daha kolay çoğalmış ve yaygın hale gelmişlerdir.

 

 Konuyu geliştirmemize yardımcı ol, konuyu değerlendir.
%66
%34

 

 Bu konuyu paylaş

 

 Yorum yaz, soru sor, geliştirme öner
E-Posta adresiniz yayınlanmayacak.

 

 Yorumlar
 merve
 09.12.2020
Harika, hiç aklıma gelmezdi acı biberin evrimi ????