Renkleri Nasıl Görürüz?
Daha önceki makalelerimde de bahsettiğim gibi, renkler birer elektromagnetik radyasyondur. Yani her rengin kendine özgü enerji, frekans ve dalga boyu vardır. Güneşteki füzyon reaksiyonları sonrasında açığa çıkan enerji, elektromagnetik radyasyonlar şeklinde uzaya saçılır. Bu radyasyonlar, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, ışık, gama ışınları ve radyo dalgalarından oluşur. Atmosferimize gelen bu radyasyonlardan, bizler için zararlı olanlar atmosferden geçemez. Yeryüzüne ulaşan elektromagnetik radyasyonların yarısına yakını kızılötesi, yarısına yakını ışık ve düşük oranda ultraviyole ışınlardan oluşur. Elektromagnetik radyasonlar hakkında detaylı bilgi için Işık Nedir? adlı makalemi okuyabilirsiniz.
Işığı oluşturan ve yeryüzüne ulaşan renkler, yeryüzündeki maddelere çarparak, maddeleri oluşturan atomlarla etkileşir. Bu etkileşim sonucunda bazı renkler enerjilerini atomlara verirken, bazı renkler, atomların kabul edemeyeceği düzeyde enerji taşıdığı için yansıtılır. Bir atomun enerji alabilmesi için verilen enerjinin, atomların etrafını saran ve elektronların bulunduğu yörüngelerin enerji farklarına eşit olması gerekir. Atomlara ulaşan bir rengin enerjisi bu farka eşit ise absorbe edilir, farklı ise kabul edilmez ve yansıtılır.
Yani yeryüzüne ulaşan bazı renkler maddeler tarafından alınırken, bazı renkler yansıtılır. Bir maddeden yansıtılan renk gözümüze ulaştığında, maddenin rengini yansıtılan renk olarak görürüz. Çünkü maddeden gözümüze ulaşan renk, yansıtılan renktir. Diğer renkler atomlar tarafından absorbe edilmiştir. Örneğin kırmızı bir elmaya gelen bütün renkler içinde, elma atomları tarafından kabul edilmeyen ve yansıtılan tek renk kırmızıdır. Elma yüzeyinden yansıtılan kırmızı renk, gözümüze ulaşır ve elmanın rengini kırmızı olarak görürüz. Kırmızı elma, kırmızı ışığı yansıtan elmadır.
Peki atomlar tarafından absorbe edilen renklere ne olur? Bu renkler, enerjilerini atomun etrafını saran yörüngelerdeki elektronlara aktarırlar. Enerjisi yükselen elektronlar, enerjilerine uygun üst yörüngelere geçiş yapar. Fakat atomun toplam enerjisi arttığından atom kararsız hale gelir. Tekrar kararlı hale geçmek için, yörünge değiştiren elektron eski yörüngesine döner. Elektronun eski yörüngesine dönebilmesi için fazla enerjisinden kurtulması gerekir. Eski yörüngeye dönüş sırasında bu fazla enerji, elektromagnetik radyasyon şeklinde ortama verilir. Her atomun oluşturduğu elektromagnetik radyasyon farklıdır. Çoğu atom bu fazla enerjiyi kızılötesi ışın şeklinde ortama verir. Canlılar kızılötesi ışımayı sıcaklık olarak algılar. Işık gören maddelerin, görmeyen maddelere göre sıcak olması bu yüzdendir.
Maddelerden yansıtılarak gözümüze gelen renkler, gözümüzde bulunan ve koni hücreleri olarak isimlendirilen hücreler tarafından algılanır. Renkleri algılayan koni hücreleri elektrik sinyalleri üretir ve oluşan elektrik sinyalleri beyne gönderilir. Beyin elde ettiği sinyalleri yorumlayarak renkleri algılamamızı sağlar. Aslında gözümüzde sadece kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı koni hücreleri vardır. Peki sadece kırmızı, yeşil ve mavi renkleri algılayan hücrelere sahipsek, diğer renkleri nasıl görüyoruz? İlk resimdeki renk spektrumuna baktığımızda, renk geçişlerinin aşamalı olduğunu görürüz. Yani bazı renklerin dalgaboyları birbirine yakındır. Örneğin sarı bir ışık gözümüze geldiğinde, sarı rengin dalgaboyu, kırmızı ve yeşil rengin dalgaboyuna yakın olduğundan, sarı renk, kırmızı ve yeşil rengi algılayan koni hücrelerinin aynı anda çalışmasına neden olur. Beyne iletilen elektrik sinyalleri, algılanan rengin hem kırmızı hem de yeşil olduğu bilgisini içerir. Beyin de görülen rengi, kırmızı ve yeşilin karışımı olan sarı olarak yorumlar. Diğer renkler de temel renkler olarak isimlendirilen kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımıdır.
Bu yüzden televizyon, bilgisayar ve cep telefonu ekranları kırmızı, yeşil ve mavi renkli hücrelerden oluşur. Bu renklerin karışımı ile bütün diğer renkler elde edilir.
Eğer bir madde bütün renkleri kabul ederse, yani hiçbir renk yansıtılmazsa, maddeden gözümüze hiçbir renk ulaşmadığından maddenin rengi siyah, hiçbir rengi kabul etmezse yani bütün renkler yansıtılırsa, maddenin rengi bütün renklerin karışımı olan beyaz olarak görünür. Bu yüzden siyah renkli giysiler, beyaz giysilere göre daha sıcak tutar.
Işık Nedir ? makalesi için hazırlanmış fakat renkler ve görme ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren videomuza aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Yayın Süresi : 2623 Gün
- Konu Sayısı : 277 Bilim Konuları : 118 Teknoloji Konuları : 42 Web-Tasarım Konuları : 42 İlginçler Konuları : 63 Gezi Konuları : 12 En Popüler : Sonsuz İşlemleri 244137 Kere En Çok Yorum Alan : Logaritma Nedir, Ne İşe Yarar, Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanılır? 19 Kere En Çok Değerlendirilen : Sonsuz İşlemleri 142 Kere
Satrançta Piyonun Geçerken Alması Kuralı (En Passant)
En passant kuralı nedir, ne zaman uygulanır...
Işık Hızında Bağıl Hız
Işık hızında giden cisimler için bağıl hız hesaplamaları...
Newton Karantinada Neler Yaptı?
Newtonun karantina günleri ve icatları...
Çamaşır Suyu Nedir? Nasıl Temizler?
Çamaşır suyunun yapısı, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Dünyanın Yaşını Nasıl Biliyoruz?
Dünyanın yaşını hesaplama yöntemleri...
Salgın Hastalık Dereceleri : Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik
Pandemik, Epidemik, Endemik, Sporadik Nedir?
Kahve Günlükleri : Kahve Çekirdeği Kavurma Dereceleri
Hafif, orta, orta-koyu, koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin özellikleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve demleme yöntemleri ve farkları...
Kahve Günlükleri : Kahve Çeşitleri ve Ölçüleri
Popüler kahve çeşitleri ve ölçüleri...
Kahve Günlükleri : Arabica ve Robusta
Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri ve farkları...
Sayıların Sınıflandırılması (Matematik)
Matematikte sayıların sınıflandırılması : Kompleks, Sanal, Gerçek, Doğal, Rasyonel, İrrasyonel...
Websiteniz İçin Bedava Güvenlik Sertifikası (SSL Sertifikası)
Tamamen bedava güvenlik sertifikası nasıl elde edilir, nasıl yüklenir?
Wi-Fi Şifresini Görme (Windows 7 - 10)
Programsız, kodsuz wifi şifresini görme yöntemi.
Kolay Ezberleme Yöntemi : Anımsatıcılar
Kolay ezberleme yöntemlerinden anımsatıcılar : Mnemotekni
Tarayıcılarda Ön Bellek İşlemleri (Normal Yükleme - Tam Yükleme - Ön Belleği Boşaltma)
Tarayıcılarda normal yükleme ve tam yükleme ne demektir, nasıl yapılır?
Takip, Reaksiyon, Fren ve Durma Mesafesi
Reaksiyon, fren, durma ve takip mesafesi nasıl hesaplanır, bilimsel detaylar.
Bilgisayarda Müzik Nasıl Yapılır?
Sadece bilgisayar programları kullanarak gerçekçi müzik nasıl oluşturulur?
Beden Kitle İndeksi Hesaplama ve Değerlendirme
Bu uygulama ile Vücut Kitle İndeksinizi hesaplayabilir ve sonucu değerlendirebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit (H2O2) ve Özellikleri
Hidrojen peroksit nedir, sağlık açısından ne gibi etkileri vardır?
Photoshop'ta Ortalama İşlemleri
Photoshop'ta ortalama işlemleri nasıl yapılır?
Bu kısımdan sitemizdeki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- Abonelik Sistemi kaldırıldı. 11.03.2020
- Arama Motoru Google Özel Arama olarak değiştirildi. 15.10.2019
- Yıllık sunucu bakımı tamamlandı. 04.10.2019
- Konulara kaynaklar eklendi. 10.07.2019
- SSL sertifikası eklendi. 31.05.2019
Gitar çalmayı öğrenmek, yeteneğinizi geliştirmek, popüler tab ve akorlar için gitaregitim.net sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.